CURRICULUM

Stan Raemdonck

Stan Raemdonck

Geboren in Gent op 26 april 1949.

Volgde een opleiding tekenen, grafiek en beeldhouwkunst in Gent. Was jarenlang werkzaam als grafisch ontwerper in zijn eigen ontwerp- en publiciteitsbureau.

Stan Raemdonck heeft steeds gezien en gevolgd wat er zich de afgelopen jaren op de kunstscène afspeelde en is steeds blijven geloven in de kracht van de schilderkunst. Hij is steeds blijven schilderen – hij doet dit nu al bijna 45 jaar – en had/heeft weinig of geen interesse voor modieuze experimenten. Wat niet wil zeggen dat hij gedurende al die jaren niet geëvolueerd zou zijn.

Steeds opnieuw, bijna dwangmatig, creëert hij beeldend materiaal dat zijn inspiratie vindt in zijn eigen leefwereld. Binnen een oeuvre dat zich aandient als een coherent geheel, heeft hij steeds vernieuwende elementen en facetten gezocht en onderzocht.

De schilderijen van  Stan Raemdonck lijken op het eerste gezicht altijd aantrekkelijk. Ze zijn charmant, bevallig en ogen fris. Bij nader  toezicht echter of bij een intensiever kijken is er toch meer aan de hand. Er gebeurt veel meer dan wat een vluchtige kijker kan opmerken. Stan Raemdoncks schilderijen hebben een zeer mysterieuze sfeer en het surrealisme is nooit ver weg. Niet om hem als een postsurrealist te bestempelen, maar het is duidelijk dat hij schildert met een heldere toets en een kijken naar de ons omringende wereld die zijn aansluiting vindt bij een Belgische traditie.

Op deze werkelijkheid geeft hij een wat ironische en soms kritische visie.
In het werk van Stan Raemdonck is er meer aan de hand dan het louter afbeelden van landschappen, fragmenten van de natuur of motieven die hij ontleent uit zijn eigen leefwereld. Het zijn bijna fotografische afbeeldingen, heel naturalistisch geschilderd. Het is wel duidelijk dat hij een geoefend fotografisch oog heeft voor de dingen rondom hem. Door kadrering en scherpe uitsnijdingen krijgen zijn meestal groene, soms zelfs gifgroene, schilderijen een totaal nieuwe en bevreemdende werkelijkheid.

Hij brengt ons een verhaal over anders kijken naar de natuur en over het willen indijken of willen bezit nemen van de natuur. Naast het schijnbaar vriendelijke, soms zelfs idyllische karakter van zijn afbeeldingen, plaatst de kunstenaar ook telkens een teken van agressie die volgens hem ook altijd in de natuur aanwezig blijft. Zo  zijn er schilderijen waar mooi afgebeelde landschappen verstoord worden door uitvergrote, verraderlijke stofdeeltjes. De arcadische harmonie is maar “wishful thinking” of een wensdroom van de mens.

In recent werk valt op dat Stan Raemdonck vooral aandacht heeft voor schaduwen of voor het spel van schaduwen. Schaduwen bekijkt hij als onvatbaar maar toch altijd zichtbaar aanwezig.
Schaduwen worden in zijn nieuwe schilderijen het hoofdmotief. Hij hanteert ze als figuratieve elementen of om een bepaalde sfeer te creëren. Ook hier steekt het onheilspellende of het mysterieuze weer de kop op.

Stan Raemdonck brengt een consequent en homogeen oeuvre dat getuigt van een grote artistieke beheersing en kunde, een oeuvre dat tegelijkertijd een bescheiden kritiek geeft op de omgang van de mens met de natuur en het milieu.

Stan Raemdonck exposeerde geregeld in binnen- en buitenland. Zo had hij tentoonstellingen in Gent, Brussel, Destelbergen, Soest (NL.), Emmen (NL.), Eindhoven (NL.), Merendree, Harelbeke, Roeselare, Kortrijk, ….

Heel wat werken bevinden zich in privé-collecties. Ook de Belgische staat kocht werk van hem aan.

 
 
 
 
 
 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s